Finland: Tidigare Nokiachef »Mobiltelefoner förstörde min hälsa

Nokias förre tekniska chef Matti Niemelä var inblandad i utvecklingen av världens första mobiltelefoner, minnen och WLAN-anslutningar, men blev själv allvarligt sjuk på grund  av mobilstrålning. Till råga på allt drabbades han av MS.
– Ironin i detta är att jag inte längre kan använda någon av de prylar som jag har utvecklat, berättar den 44-årige Niemelä som rör sig med hjälp av rullator.

Läs hela artikeln på finska i tidningen Satakunnan Kansa (sk24.fi)

[Eller nöj dig med vår kortfattade tolkning nedan - Tack för hjälpen Gunni Nordström!]

Enligt Niemelä har mobilstrålningen alltid varit ett ämne man tigit om på Nokia.
– Inom företaget fick man inte diskutera ämnet. Men de anställda spekulerade ändå sinsemellan om strålningen kunde ha några effekter. Ingen vågade emellertid ta upp ämnet öppet eftersom det skulle ha resulterat i att man fått sparken.
Niemelä bekymrar sig framför allt för barnen och deras mobilanvändning.
– Man har alltför länge tigit om de här frågorna. Jag hoppas att vi utan rädsla skulle kunna tala öppet om möjliga symptom.

Forskaren Mikko Ahonen som är inriktad på riskhantering avseende mobilteknik vid Tammerfors Universitet, anser att elöverkänslighet bara är toppen på isberget när det gäller olika hälsoeffekter på grund av elektromagnetiska fält.
Ahonen anser det möjligt att strålningen och MS skulle kunna ha ett samband även om man hittills forskat mycket litet på området.

– Man borde också vara bekymrad över DNA-skador och fertilitetsproblem. I Finland har de senare ökat successivt. Jag är förvånad över att man inte har någon offentlig debatt om denna delfaktor, säger Ahonen.

Läs hela artikeln på finska i tidningen Satakunnan Kansa (sk24.fi)

eller på engelskaBetween a Rock and a Hard Place